Svájc a „béke szigete”
E különös országban négy különböző nyelvet beszélő nép él egymás mellett, a középkor óta szoros szövetségben. A svájci kultúra a földrajzi, nyelvi és vallási változatosságnak megfelelően jellemezhető. Mindez tükröződik az irodalomban, művészetben, építészetben, zenében és szokásaikban is. A gasztronómiára is ez a jellemző: a svájci étel- és italfogyasztás valódi felfedezőút, hiszen négy különböző nyelv és ezzel együtt négy kulturális régió kínálja sajátos hagyományait és tradícióit. Az évek során a környező országok is befolyásolták az ország gasztronómiai világát s gazdagították tovább e kivételesen gazdag és változatos konyhát. Nagyon kedvelt összetevő a sajt. A sajtfogások (Fondue, Racclette) mellett majdnem minden nagyobb város sajátos étellel rendelkezik. A felsorolás hosszú és a legjobb a különböző ételeket a kisebb, nem turista központú étteremben kipróbálni, ahol a valódi ízekkel találkozhatunk. A főételek mellett Svájc híres rendkívül változatos desszertjeiről és csokoládéiról. A csokoládét kötelező megkóstolni! Az Alpok és a Jura természeti szépségei, a téli sportok, a klimatikus gyógy- és üdülőhelyek, a „svájci Riviéra” és a nagyvárosok (főként Bern, Zürich és Genf) turisták millióit vonzzák évről-évre. Az ország számos turisztikai látnivalóval rendelkezik: hófödte hegyek, békés falvak, nyüzsgő városok. Ugyanakkor Svájc az átmenő forgalom országa is, hiszen Közép-Európa országútja. Az egész ország idegenforgalmi terület; a régi múltra visszatekintő idegenforgalom turistaparadicsommá avatta e vadregényes országot. A főidény májustól októberig tart, a magashegyvidékeken júniustól szeptember közepéig. Nagy történelmi múltú városai egész éven át várják – és nem is hiába – turisták millióit. Svájc ma Európa idegenforgalmilag egyik legjobban felkészült országa; szállodaipara világhírű.
|